Door op 15 november 2014

Drugsonderzoek

We hebben dit jaar drie doden moeten betreuren op het Amsterdam Dance Event. De door XTC gebruik, drie doden, dat is 0,000009 % van het aantal bezoekers van de ADE. Elk slachtoffer is er een te veel, maar stel dat de heel jong Enkhuizen naar een feest zou gaan van dezelfde aard, ongeveer 2000 jongeren.
Dan zouden we 0,018 drugsdode hebben. Zou de hele bevolking van Enkhuizen te vinden zijn op soort feesten, dan zou er 0,16 dode zijn gevallen door XTC. Er vanuit gaande dat de situatie volledig vergelijkbaar is met die van het Amsterdam Dance Event. 

Het ADE heeft de fractie Nieuw-Enkhuizen getriggerd om 10.000 euro te willen uittrekken om het gehalte drugs in het Enkhuizer riool te onderzoeken “omdat dit in andere gemeenten ook werkt”. Het betreffende rioolonderzoek gaat over 19 grote Europese steden waaronder Amsterdam en Antwerpen.  Nu leeft blijkbaar het idee dat de problematiek van Enkhuizen valt onder grootstedelijke problematiek zoals die in Amsterdam of Antwerpen. Maar de omvang en de context is te verschillend om dit klakkeloos over te nemen.   

Dit onderzoek moet leiden tot cijfers over de hoeveelheid drugs in het riool. 10.000 euro later kunnen we dit constateren. Maar dan? Meer geld naar drugspreventie en veiligheid? We begrijpen op dit moment niet hoe de drugscultuur van Enkhuizen in elkaar zit, wat haar omvang is en er is nog geen methode die aantoonbaar effect heeft tegen drugsgebruik.   

Duur onderzoek uitvoeren omdat er 50 kilometer verder drie doden zijn gevallen. Dat zou geen beleid zijn maar het impulsief volgen van krantenkoppen. De keuze tot overmatig drugsgebruik is een gedragsprobleem. De oplossing moeten we dan ook in het gedrag zoeken, niet in het riool.

Shawn Vriendjes
21 jaar